SWOT Analizi Nedir?

Baş harfleri incelediğimizde strength, weakness, opportunity, threat kelimeleri karşımıza çıkmaktadır. 

Swot analizi işletmenin ya da kişinin kendi kendisini sorgulaması, zayıf ve güçlü yönlerini belirlemesi, kendi için oluşabilecek tehditleri ve fırsatları masaya yatırdığı bir stratejidir diyebiliriz.

Sonuç olarak her şirketin ya da kişinin başkasına göre iyi yaptığı yetenekleri bulunur. Bunun yanında diğerlerine kıyasla sizin de zayıflıklarınız olacaktır. Bu işte yeni olanların kendilerine dürüst olarak zayıflıklarını, yeteneklerini belirleyerek ilerlemeleri ayrıca köklü şirketlerin swot analizlerini yaparak piyasada nasıl üst konumlara geldiklerini araştırarak kendilerine daha stratejik bir yol belirleyebilirler.

Bu swot analizi sayesinde zayıflıklarınızı gün geçtikçe daha iyi görerek geliştirebilir. Zayıflıklarınızın üstüne giderek bunları geliştirdiğiniz için bir fırsat haline dönüştürebilirsiniz. Karşı olduğunuz tehditleri azaltmak uğruna yeni teknolojileri inceleyip, öğrenebilir ve tehditlerden uzak daha fırsat kollayan bir işletme olabilirsiniz.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Analizi yapabilmek için sizden ve dürüstlüğünüzden başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. 4'e bölünmüş bir kağıt alabilirsiniz. İsterseniz bilgisayarınızda bir word belgesi oluşturup onu da 4'e bölüp aynı işlemi yapabilirsiniz. 

Sol yukarıya strength yani güçlü yönlerinizi. Sağ üste weakness yani zayıf yönlerinizi. Sol alta opportunities yani fırsatları. Son olarak sağ alta ise threats yani tehditleri yazarak bu analizi kolayca gerçekleştirip kendinize güzel bir yol haritası belirleyebilirsiniz.

Kendinize Sorabileceğiniz Sorulara Örnekler

Diğerlerine göre daha başarılı olduğunuz şeyler neler? (S)

İyi yapamadığınızı düşündüğünüz bu yüzden kaçırdığınız işler neler? (W)

Bana yardımcı olacak ve mentorluk yapacak kişilerle bağlantım var mı? (O)

Mevcut ve potansiyel rakiplerim kimler ve neler yapıyorlar? (T)