Meşe Bilişim şirketinde Software Testing dersi süresince kullanacağımız web çatısı Django kurulumu nasıl yapılır dersin ilk gününde cevabı aranan bir soru olarak karşımıza çıktı. Kısa ve anlaşılır bir şekilde yazının devamında bu soruyu yanıtlamaya çalışacağım.

Django Kurulumu

Şirkette bir dönem sürecek eğitimimiz boyunca Ubuntu işletim sistemi ile çalışacağımız için anlatımda bu işletim sistemi esas alınmıştır.

GNU/Linux dağıtımlarında Python programlama dili ön tanımlı olarak kurulu şekilde bulunmaktadır. Terminali açıp "python" yazdığınızda karşınıza Python sürüm bilgileri gelecektir. Öncelikle sistemimizde Python programlama dilinin var olup olmadığını bu şekilde kontrol etmemiz gerekmektedir.

Terminalde  "python3" yazdığınızda ise aynı şekilde Python 3 sürüm bilgileri karşınıza gelecektir. Ubuntu işletim sisteminde Python2 ve Python3 kurulu olarak gelmektedir.

Python programlama dilinin sistemimizde var olduğunu öğrendikten sonra Django kurulumu gerçekleştirmeden önce sistemimize Python programlama dili için üretilen tüm paketlerin bulunduğu paket yöneticisi olan "pip" kurulmalıdır. 
sudo apt-get install python-pip
                 ya da
sudo apt-get install python3-pip
Size uygun olan komut ile "pip" kurulumunu gerçekleştirmelisiniz. Django web çatısı kurulumu öncesi bu adımı gerçekleştirmeniz gereklidir.

Şimdi Django web çatısı kurulum işlemini gerçekleştirebiliriz. Fakat bu adıma geçmeden önce en güncel olan "pip" paket yöneticisine sahip olduğumuzdan emin olmamız gerekir bu nedenle aşağıdaki komutu işletiriz.
pip install --upgrade pip
Tüm bu işlemlerin ardından Django kurulumunu gerçekleştirebiliriz. Paket yöneticimiz olan "pip" aracılığı ile Django web çatısının kurulumunu şu komutla gerçekleştiririz.
pip install django 
Python2x sürümü kullanan için yukarıdaki komut django kurulumunu gerçekleştirecektir. Pyhon3x sürümü kullanan kişiler ise aşağıda yer alan komutu kullanmalıdırlar.

         pip3 install django 

Sonuç olarak bu adımları takip ederek başarılı bir şekilde Ubuntu işletim sistemi üzerinde Django web çatısı kurulumunu gerçekleştirebiliriz.