Meşe Bilişim şirketinde Software Testing dersi süresince öğreneceğimiz Django web çatısı hakkında ki yazı serimiz devam ediyor. Bu yazımızda da Django 1.9 sürümü ve GNU/Linux işletim sistemleri ile çalışıldığı varsayılmıştır.

Geçtiğimiz yazıda Django Proje Oluşturmaktan bahsetmiştik. Şimdi sıra ilk web uygulamamızı oluşturmaya geldi. Proje dizinimizde sanal ortamımızı (bkz:Virtual Environment nedir?) aktifleştirelim ve başlayalım.

(myvenv) ~/mesebilisimsw/proje $ python manage.py startapp blog

Yukarıda yer alan komutu terminal üzerinden işlettiğimizde Django bizim için ilk web uygulamamızı oluşturacaktır. Derslerimiz bir "blog" örneği üzerinden ilerlediği için uygulamamızın ismini "blog" olarak belirledik.

Projemizin yer aldığı dizinde oluşan yapının şu şekilde görünmesi gerekiyor.

├── blog
│   ├── admin.py
│   ├── apps.py
│   ├── __init__.py
│   ├── migrations
│   │   └── __init__.py
│   ├── models.py
│   ├── tests.py
│   └── views.py
├── db.sqlite3
├── manage.py
└── proje
    ├── __init__.py
    ├── settings.py
    ├── urls.py
    └── wsgi.py

Başarılı bir şekilde ilk uygulamamızı oluşturduk. Bu adımın ardından projemizin settings.py dosyasında düzenleme yapmamız gerekiyor.

(myvenv) ~/mesebilisimsw/proje/proje dizininde yer alan settings.py dosyasını açınız. Projemiz ile ilgili ayarların yer aldığı bu dosya içerisinde INSTALLED_APPS bölümünü bulunuz ve "blog" uygulamamızı buraya ekleyiniz.

INSTALLED_APPS = [
    'django.contrib.admin',
    'django.contrib.auth',
    'django.contrib.contenttypes',
    'django.contrib.sessions',
    'django.contrib.messages',
    'django.contrib.staticfiles',
    'blog',
]

Değişiklikleri yaptıktan sonra görünümün yukarıdaki gibi olması gerekmektedir. Bu satırı ekleyerek web çatısına "blog" isimli uygulamamızı projemiz dahilinde kullanacağımızın bilgisini vermiş olduk. İlk Django web uygulamamızı bu şekilde oluşturmuş olduk.