Python programlama dili yazılmış, web uygulamaları geliştirmek için tasarlanan Django açık kaynak kodlu bir web framework, bir başka deyişle web çatısıdır. Django web çatısı BSD lisansı ile lisanslanmıştır. Merak edenler için lisans hakkında ayrıntılı bilgi "http://ozgurlisanslar.org.tr/bsd/" adresinde bulunmaktadır.
Django web çatısı ile kısa sürede Web uygulamaları oluşturmak mümkündür. Web geliştirme ile ilgili geliştiricilerin tekerleği tekrar icat etmesine yada Amerika'yı tekrar keşfetmesine gerek bırakmayan açık kaynak kodlu bu Web çatısı, Software Testing isimli ders süresince Meşe Bilişim şirketinde öğrenim unsurumuz olmaya devam edecek.
Meşe Bilişim şirket kurucusu Şahin Mersin ile giriş yaptığımız Django web çatısı hakkında nedir, neden kullanılır, nasıl kullanılır gibi sorulara bu seride cevap arayacağız. Elimden geldiğince bir süredir öğrenmekte olduğum Django web çatısı ile bildiklerimi buradaki yazılara aktarmaya çalışacağım, hatalı bir ifadem olursa, lütfen es geçmeyiniz ve yorum yaparak düzeltiniz.
Django web çatısı, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu birçok ortak Web uygulama ihtiyacını bünyesinde bulundurur. Örneğin, kullanıcı kimlik doğrulama, içerik yönetimi, site haritası, RSS özet akışları bunlardan bazılarıdır.
İlk kez Django web çatısı ile uygulama geliştirdiğimizde beni şaşırtan henüz yarım saat gibi bir süre geçmeden admin paneli ve kullanıcı girişi olan bir uygulamayı ortaya çıkarabiliyor oluşumuzdu. Bahsettiğim dinamik yönetim panelini daha detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Django web çatısı kolay kurulumu, detaylı hata raporu sayfaları, özelleştirilebilen yönetim paneli ile ön plana çıkıyor ve karmaşık olabilecek birçok işlemi basit bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlıyor.
Django tasarım deseni olarak Model View Template (MVT) kullanmaktadır.
Model; veritabanı işlemlerinin gerçekleştiği alandır. Django ile SQL komutları kullanmadan veritabanı oluşturmak hazırlamak mümkündür.
View; web uygulamamızı geliştirdiğimiz alandır, geliştirici birçok işlemi bu alanda gerçekleştirmektedir.
Template; bu alan ise tasarım kısmıdır. Yeniden kullanılabilirliğin de sağlanabildiği bu alanda tasarım ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilir.
Django ile IoS, Android, Windows, Linux gibi işletim sistemleri üzerinde çalışma yapmak mümkündür. Django ile ilgili merak ettiğiniz ayrıntıları www.djangoproject.com adresi üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Web çatısı Django ile Meşe Bilişim'de gerçekleşen derslerimizde ilk olarak bir "blog" uygulaması gerçekleştireceğiz. Şirket kurucusu Şahin Mersin'in anlattığı derslerin ardından 10 kişilik öğrenci grubumuz bir blog sitesi hazırlayabilir duruma geldi. İlerleyen yazılarda basit bir "blog" uygulaması nasıl yazılır anlatmaya çalışacağım.
Ders süresince kullanacağımız Web çatısı Django hakkında kısaca bahsetmiş olduk. Blog uygulaması ile bu web çatısını detaylı öğrenmeye devam edeceğiz.
Kaynakça: www.djangoproject.com