Message Queuing Telemetry Transport (MQTT) kelimelerinin baş harfleri ile tanıdığımız bu teknoloji mesajın karşı tarafa ulaştırılması için kullanılan haberleşme protokolüdür.  Haberleşme için mesaj yayınlayan, mesaja abone olan ve mesaj trafiğini kontrol eden yöneticiden oluşmaktadır.
Mesaj trafiğini kontrol eden yöneticiye BROKER, mesaj yayınına PUBLISH ve aboneye SUBSCRIBE denir. Mesaj alışverişi publisher dan subscriber lara doğru yani yayıncılardan abonelere doğru olmaktadır.
MQTT de asenkron haberleşme protokolü kullanılmaktadır. Mesaj yayıncıları ve mesaj alıcılar arasında eşzamansız olarak veri taşınmaktadır. Diğer haberleşme yapılarına göre basit oluşu ve minimum kaynak tüketmesi sebebiyle “machine-to-machine” (M2M)  makineden makineye veri iletiminde ve (IOT) “Internet of Things” İnternete bağlı nesnelerin mesajlaşmasında tercih edilmektedir.  
MQTT IBM de çalışan Dr Andy Stanford-Clark ve Arcom da çalışan Arlen Nipper (şu an Eurotech) tarafından 1999 yılında oluşturulmuştur.  MQTT hakkında daha fazla kaynak için http://mqtt.org adresi incelenmelidir.
MQTT bugün akıllı ev kontrol sistemlerinden pek çok sensör ve iot cihaz haberleşmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 
MQTT publish ve subscribe yapısı şu şekildedir.