GPS (Global Positioning System(Küresel Konumlandırma Sistemi)) 1940 yıllarında geliştirilmeye başlanmış ve ilk başlardaki amaç askeri alanlarda kullanmaktı ancak 1980 yıllarında sivil halkın kullanımına sunulmuştur. GPS sinyalleri bulut,cam, plastik gibi cisimlerden geçebilirken duvar ve dağ gibi cisimlerden geçemezler.
      GPS sinyalleri bazı noktalarda yetersizdir yani hatalı sinyal alınabilecek bölgelerde veya hiç sinyal alınamayacak bölgelerde Diferansiyel GPS'ler kullanılarak hatalar en aza indirgenmektedir.
   

      GPS Çalışma Prensibi: Dünya yörüngesinde 24 adet GPS uydu alıcısı bulunmaktadır ve bu uydular 24 saatte 2 tam tur atmaktadırlar. GPS uydu alıcıları bulunması gerekilen yerleri enlem ve boylam olarak hesaplar. Enlem ve boylam olarak belirlemek için 3 GPS, enlem, boylam ve yükseklik olarak ise 4 adet GPS uydusundan yararlanılır. GPS uydu alıcılarında oldukça hassas atomik saatler bulunmaktadır işte bu saatler sayesinde dünya üzerindeki konumumuz bulunabilmektedir. Bu atomik saatler diğer uydular ve yeryüzündeki saatler ile işbirliği içinde çalışmaktadırlar ve herhangi bir sapma günlük olarak düzeltilmektedir. Dünya üzerindeki herhangi bir GPS alıcısı çalıştırıldığında kapsama alanında bulunan GPS uydu alıcılarından  en az 3 tanesinden bu sinyallere ihtiyaç duyar ve gelen saat bilgilerinin mutlak zamanda ne kadar sapma yaptığını bularak her bir uydudan uzaklığını öğrenebilen GPS alıcısı , bu bilgiler ile dünya üzerindeki konumunu hesaplayabilmektedir.


   Günümüzde 3 çeşit GPS alıcısı bulunmaktadır. Bunlar:
   Adi Edinimli Kod Alıcısı
   Taşıyıcı Faz Alıcıları
   Çift Frekans Alıcıları

   Uydu Cihazı Yapan Ülkeler:
   İlk olarak Amerika Birleşik Devleti yapmıştır.
  • Amerika Birleşik  Devleti:GPS
  • Rusya:GLONASS
  • Hindistan: IRNSS
  • Çin: BEİDOU(BDS)
  • Avrupa Ülkeleri:GALİLEO
GPS UYDUNUN KULANIM ALANLARI:

      1. Askeri Kullanım Alanları:
      Arama-Kurtarma
      Hedef izleme
      Navigasyon
      Keşif

      2. Sivil Kullanım Alanları:
      Jeoloji
      İşaretleme
      İzleme
      Navigasyon
      Yüzey Ölçümü
      Harita Yapımı