Virtual environment, Python tabanlı uygulamalarımız için izole bir sistem oluşturmamızı sağlar. Bu anlam olarak her projenin kendine has bağımlılıklara
sahip olması ile açıklanabilir. Bu sistem ayrıca versiyon uyuşmazlıklarının önlemek için birden fazla virtual environment oluşturulmasını gerektirir.
En basitinden kullandığımız sistem üzerinde farklı çalışmalarımız için farklı Python versiyonları bulundurmamız gerekebilir(Örneğin 2.7& 3.6 gibi).
Virtual environment ayrıca proje üzerinde kolay yönetime ve denetlemeye imkan tanır. Virtual enviroment kendine spesifik bir sunucu sistemi üzerinde çalışır. Kullandığımız
paketler bu sistem içerisinde tutulacağı için çalıştığımız işi kaldırmak istediğimizde, üzerinde çalıştığımız diğer projeleri etkilemeden kolaylıkla bu eylemi
gerçekleştiririz. Virtual environment globalde bulunan modül ve kütüphanelerimize linkler aracılığıyla bağlanır.Bu bize alan tasarrufu ve özellikle büyük verilerle
uğraştığımız, zamanın daha ön planda olduğu hesaplama işlerinde hız kazancı sağlar.

KURULUM

1-)Öncellikle bizim üzerinde çalışacağımız proje Python 2 üzerinde olacağı için pip aracılığı ile aşağıdaki command ile kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

pip install virtualenv

*Python 3 üzerinde geliştirme yapılacaksa dilin kendi standard kütüphanesi içerisindeki venv modülü kullanılabilir.
(virtualenv ile venv birbirinden çok farklı toollardır(komut ve bazı işlevleri ile); buradaki açıklama virtualenv için geçerlidir.Python 3 tabanlı geliştirme yapılacaksa venv incelenmelidir.)

2-)Çalışma ortamı için yeni bir klasör oluşturulması gerekir.Aşağıdaki ifade çalıştırılır.

mkdir ~/virtualenv

Oluşturduğumuz ortam içerisinde, uygulamamız ve Python sürümümüzün temiz bir kopyası bulunmalıdır.Aşağıdaki ifade çalıştırılır.

virtualenv ~/virtualenvironment/proje

Projemizle çalışabilmemiz için, buluntuğu dizine gelmemiz ve virtual environmenti aktif etmemiz gerekir. Virtual environmenti aktif etmek, sistemin $PATH değeri üzerinde değişiklik yapar.Ortamımızı aktif ettiğimizde virtual enviromentimizin "bin" klasörü $PATH içerisinde başlar.Teorik olarak ikisi arasında bir fark yoktur. Virtual environment symlinkini sistemimizin Python binarysine "bin" bağlar.

cd ~/virtualenvironment/proje/bin

Son olarak ortamı aktif etmek için;

source activate

Bu aşamadan sonra pip veya easy_install get installed into proje/lib/python2.7/site-packages
dizini altında istediğimiz paketleri tutup, kullanabiliriz.